FÄSTELEMENT - URVALSGUIDE FÖR MATERIAL

Material är en grundläggande faktor för att man ska lyckas med sitt projekt, vare sig det gäller att skapa butiksskyltning eller att bygga ett nytt elskåp. Eftersom det finns ett så stort utbud fästanordningar i olika material kan det vara svårt att välja den perfekta monteringslösningen som just du behöver.

Vår guide ger råd om vilket material du behöver för fästanordningen utifrån din tillämpning och den miljö den ska användas i.

Oavsett om du väljer brickor, distanser, skruvar, muttrar, nitar eller andra fästelement får du hjälp av tabellen nedan, så att du kan fatta ett beslut baserat på kunskap.

MaterialTemperatur-
stabilitet
HållfasthetMekanisk
resistens
Slag-
tålighet
UV-skyddResistens mot
syror och
alkaliska ämnen
Väderbe-
ständighet
Värme-
tålighet
Flam-
säkerhet
NylonGodGodGodDåligDåligDåligDåligDåligDålig
PPGodDåligDåligDåligDåligGodDåligDåligDålig
PVDFGodDåligGodDåligGodGodGodGodGod
PolykarbonatDåligGodDåligGodGodDåligGodGodDålig
POMDåligDåligGodDåligDåligDåligDåligGodDålig
TPEDåligDåligDåligDåligDåligDåligDåligDåligDålig
PEEK®GodGodGodGodDåligGodGodGodGod

EXEMPEL PÅ NÅGRA VANLIGA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN:

  • POS butiksinredning och -skyltningPolycarbonate är det främsta materialet i denna sektortack vare att det både är hållfast och transparent.
  • LäkemedelPolypropylene (PP) är mycket resistent mot många kemikalier och kan lätt svetsas ihopmed andra PP-komponenter, och är därför användbart för många olika funktioner.
  • Elektriska tillämpningarPVDF som har god temperaturstabilitet samt värme- och brandresistens, passar bra för användning i elutrustning och elskåp.
  • Olja och gas – I rörliga och föränderliga tillämpningar erbjuder fästelement av, PEEK®högdraghållfasthet, brandresistens och kan arbeta kontinuerligt i temperaturer på upp till 180 °C.
  • Fordon och tillverkning – Fästelement av nylon är starka och tål mekanisk påverkan. De ärlättare och mindre kostsamma alternativ till motsvarigheter av metall. För extra UV-resistens passaren PVDF-komponent bättre.